PSEUDOMONAS AERUGİNOSA OX+ KAT+ LAK-
Pseudomonas aeruginosa, çeşitli enfeksiyonlara, özellikle de akciğer enfeksiyonlarına (özellikle kistik fibrozis hastalarında), yaralara, idrar yolu enfeksiyonlarına ve kan enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca, antibakteriyel direnç gelişimi ile bilinir, bu da tedavi edilmesini zorlaştırır.
Antiseptiklerin çoğuna ve antibiyotiklere kolayca direnç kazanır. Hastane enfeksiyonu yanık enfeksiyonu kronik UTİ sebebi, menenjit etkeni, corneal ülser, otit ve Sepsis sebebidir. Uçlarındaki tek veya 2-3 kirpikcik ile çok hareketlidir, her BY de ürer. Hücre dışına alginat salgıladığından mukoid koloni yapar. Koyun kanlı agarda Beta hemoliz yapar. Kültürde aromatik meyve kokusu – temizlik maddesi kokusu oluşturur.
Pigment salgılar:
- Pyociyanin : yalnız aerob ortamda oluşur görülmesi pseudomonas tanısı koydurur.
- Pyoverdin: wood ışığında yeşil floresans verir.
- Pyorubin: kırmızı,
- Pyomelanin: siyah renklidir.
KİNG A BY pyocyanin KİNG B BY pyoveridn üretimi içindir. Aminoglikozidler ve kolistin dışıdna birçok Antibiyotiğe dirençlidir. Hastanede kolayca barsaklarda kolonize olur. Dışkıdan pseudomonas izolasyonu önemlidir bunun için CETRİMLİ agar kullanılır. Veya 30 mg C-390 içeren agar hazırlanır burada pseudomonas hariç hiçbir bakteri üremez. TSİ de üst taraf alkali kırmızı nadiren asit sarı / alt taraf alkali kırmızı dır.
XAMNTOMONAS (PSEUDOMONAS) MALTOPHİLİA
Flagellalı harerketli gram negatif bakteri. GLİ+ MAL+ LAK- amonyak kokulu alfa hemolitik R koloni yapar. Fırsatçıdır, nadiren hastane enfeksiyonu yapar.
PSEUDOMONAS CEPHACİA
Kistik fibrozlu hastalarda 1- Pseudomonas aeruginosa 2- pseudomonas cephacia enfeklsiyonları sık görülür. P. Cephacia GLİ, MAL, MANN, LAC okside eder sarı yeşil pigment yapar.
PSEUDOMONAS MALLEİ
RUAM etkenidir. Tek hareketsiz pseudomonas dır. Serolojik olarak tespit edilir.
Leuffler BY de M ve Neisser ile boyanırsa içi granüllü görülür. %4 gliserinli beyin kalp buyyodna iyi ürer(48saatte). Ekilmeden önce 37 C de 3 saat bekletilirse flora bakterileri inhibe olacağından üremesi kolaylaşır. 41 C de ürer. Üreyen koloniden yapılan süspansiyon Pseudo. mallei antiserumuyla agglutinasyon verir. Kobaya deri altı enjekte edilirse 2. günde enjeksiyon yerinde irinli hamur kıvamıdna şişlikler oluşur, otopside iç organlarda pseudo tbc dikkati çeker. STRAUS fenomeni erkek fareye periton içi verilirse testislerde tunica vaginalise yayılıp dışarı fistülüze olur. P. Mallei, Yersinia pestis ve p. Pseudomallei de straus fenomeni + dir.
BURKHOLDERİA PSEUDOMALLEİ (PSEUDOMONAS PSEUDOMALLEİ)
Kapsülsüz iki ucunda kirpikleri olan hareketli kutupsal boyanan gram negatif çomaktır. 41 C de ürer. Sıvı BY de çökelti yapar, visköz kitle yapar. P. Mallei gibi gri yeşil koloni yapar. P. Pseudomallei melioidoz hastalığı sebebidir. Deri ve iç organlarda kazeifikasyona meyilli apseler ile karakterizedir.