HEPATİT A AŞISI

image_pdfimage_print

HEPATİT AŞILARI

Viral hepatitler içinde sadece iki tanesi aşıyla önlenebilmektedir. Hepatit A ve Hepatit B’ nin aşısı vardır fakat diğer viral hepatitlerin henüz aşısı yoktur.

HEPATİT A AŞISI

Hepatit A aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Aşı içinde canlı, hastalık yapacak virüs yoktur. Hepatit A aşısı 2 yaş üstünde tüm insanlara uygulanabilir. Aşı 2 doz halinde yapılmalıdır ve iki aşı arasında en az 6-18 ay olmalıdır.

HEPATİT A AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?

Hepatit  A aşısı bu virüs ile karşılaşma riski yüksek olan herkese yapılmalıdır. Hepatit  A aşısı bu enfeksiyonun sık görüldüğü bölgelerde yaşayan tüm çocuklara yapılmalıdır.Ayrıca Hepatit  A’ nın sık görüldüğü ülkelere seyahat etmek isteyenlerede yapılması gerekir. Ülkemizde Hepatit A çocuk aşı programına alınmıştır.

HEPATİT A RİSKİ ALTINDA OLANLAR

  • Hepatit A oranı yüksek toplumlardaki tüm çocuklar,
  • Hepatit A’lı hastayla yakın teması veya seksüel teması olanlar,
  • Çok sayıda seks partneri olanlar,
  • Uyuşturucu kullananlar,
  • Çocuk ve yaşlı bakım merkezlerinde kalan çocuklar, yaşlılar ve çalışanlar,
  • Hepatit A virüsü ile çalışan araştırıcılar,
  • Kan ürünü ve Pıhtılaşma ürünleri alanlar,
  • Hijyen uyumunun zayıf olduğu temizlik işçileri ve gıda çalışanları,
  • Kanalizasyon işçileri,
  • Kronik Karaciğer hastalığı (Hepatit B, C gibi) olan ve hepatit A geçirmemiş kişiler hepatit A riski yüksek kişilerdir, hepatit  A aşısı olmaları gerekir.

HEPATİT A AŞISININ GÜVENLİĞİ VE ETKİNLİĞİ

Hepatit A aşısı çok güvenli bir aşıdır. Aşı içinde hastalık yapabilecek hiçbir canlı virüs bulunmaz. Ayrıca aşının yan etki yapma riski de çok düşüktür. Nadiren aşı yapılan yerde hafif ağrı yapar, çok nadiren baş ağrısı, iştahsızlık, ateş görülebilir. Bu şikayetler genellikle aşıdan 3-5 gün sonra ortaya çıkar ve 1-2 gün sürer.

Hepatit A aşısı en etkili aşılardan biridir. İlk aşıdan sonra % 94 koruma sağlar fakat bu koruma geçicidir. 2 doz aşı sonrasında % 100 kalıcı koruma sağlar. Tam koruma sağlamak için en az iki doz aşı yapılmalı ve iki aşı arasında en az 6 ay ençok 18 ay olmalıdır. 2 doz aşıdan sonra aşının tutup tutmadığına bakılmaz. Aşının sonraki yıllarda tekrarlanması gerekmez.

HEPATİT A AŞISI KİMLERE YAPILMAZ?

Ciddi hastalıklar sırasında veya ateşi olan hastalara aşı yapılmaz, iyileşinceye kadar beklenir. Ayrıca ilk aşıda ciddi allerjik reaksiyonlar gelişen kişilere aşı yapılmaz. Aluminyuma karşı şiddetli allerjisi olanlara aşı yapılmaz.

Kural olarak hamilelikte aşı dahil ilaç kullanılması istenmez. Aşı hastalık yapacak virüs içermediğinden çocuğa ve anneye zarar vermeyeceği düşünülür ancak mecbur kalınmadığı sürece yapılmaz.

GAMA GLOBÜLİN

Hepatit A geçiren kişiyle yakın temas ya da bulaşma ihtimali varsa aşı ile birlikte gamaglobulin yapılabilir. Gamaglobulin;

  • Hepatit A geçiren kişi ile aynı evde yaşayanlara,
  • Aynı Kaynaktan bulaşma ihtimali olanlara,
  • Hepatit A enfeksiyonu tespit edilen kreş çocuklarına ve çalışanlarına,
  • Hepatit A enfeksiyonu tespit edilen gıda sektörü çalışanlarına, hastane çalışanlarına aşı ile birlikte önerilir.

 

HEPATİT A KAPTIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM SADECE AŞI OLMAM YETERLİMİ ?

Hayır, Hepatit a hastalığının kuluçka dönemi kısadır ve bu süre içinde yapılacak olan aşı sizi korumak için etkili olamaz. Hepatit A kaptığınızı düşünüyor iseniz mutlaka Hepatit A aşısı ile birlikte Gamma globülin de yaptırmanız gerekir.

HEPATİT A ORANI ÇOK YÜKSEK BİR BÖLGEYE SEYAHAT EDİCEM NASIL KORUNMAM GEREKİR ?

Hepatit A sular ve gıdalardan bulaşır. Hepatit A enfeksiyonunun çok sık görüldüğü bir bölgeye gidiyor iseniz aşı ile birlikte gammaglobülin yaptırmanız gerekir. Sadece aşı yaptırmak sizi kısa süre içinde korumaz.

 

2627 Total 5 Gün

Bu yazıyı beğendiniz mi?

5 / 5. 5

Posted in HEPATİT AŞILARI