HEPTİT E

image_pdfimage_print

Hepatit E virüsü nasıl bulaşır?

Hepatit E virüsü aynı hepatit A virüsü gibi sular ve gıdalar ile bulaşan enfeksiyona neden olur. Hasta insanların dışkısı ile ortama yayılan virüs kontamine olmuş su ve gıdalar yoluyla salgınlara yol açar. Hepatit E özellikle az gelişmiş ve alt yapısı bozuk bölgelerde salgınlar şeklinde görülür. Şehir sularının kirlenmesi salgınların ana sebebidir.
Hastalık direk olarak kişiden kişiye bulaşmaz. Hepatit E virüsünün kuluçka süresi 15 ila 75 gündür bu sürenin sonunda sarılık belirtileri ortaya çıkar.

Hepatit E hastalığı nasıl seyreder?

Hepatit E virüsü enfeksiyonları hemen herzaman sarılıkla seyreder. 

  • Sarılık,
  • İştahsızlık,
  • Eklem ağrıları,
  • İdrarda koyulaşma,
  • Bulantı, kusma en sık görülen şikayetlerdir.

Hepatit E kronikleşir mi?

Hepatit E enfeksiyonu immün sistemi bozuk kişilerde kronikleşebilir. Yani 6 aydan uzun süren karaciğer iltihaplanmasına yol açabilir. Hastalık daha çok gençlerde ve orta yaşlarda görülmektedir. Çocuklarda ve yaşlılarda hepatit E enfeksiyonu nadirdir.
Hepatit e enfeksiyonu gebeler için çok tehlikelidir. Gebe kadınlarda hepatit e enfeksiyonu hızla ilerleyip karaciğer yetmezliği ve karaciğer komasına yol açarak hastanın ölümüne sebep olabilir. Gebelerde hepatit e enfeksiyonu % 20 -30 oranında ölümle sonuçlanır. Gebelerin mutlaka hastaneye yatırılarak izlenmesi gerekir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur.

Hepatit E teşhis ve tedavisi

Hepatit E enfeksiyonu nun teşhisi laboratuar testleri ile konur. Hepatit E enfeksiyonu düşünülen hastadan Anti HEV testi istenir. Sanitasyon önlemleri ve hijyenik kurallara uymak hepatit E den korunmakta önemlidir.
Hepatit E tedavisinde hastanın genellikle hastaneye yatması gerekmez ancak gebe kadınların yatırılarak izlenmesi gerekir.

Hepatit E aşısı varmı?

Hepatit E virüsüne karşı henüz bir aşı yok ancak yapılan çalışmalar olumlu sonuçlanmış ve yakın zamanda hepatit E virüsüne karşı bir aşı geliştirilebileceğini göstermiştir.

Referanslar:

1. Rosenthal, M. Sara. The Gastrointestinal Sourcebook. Los Angeles: Lowell House, 1997.
2. Mast, E. E., and M. J. Alter. “Epidemiology of Viral Hepatitis: An Overview.” Seminars in Virology 4 (1993): 273-283.
3. Tepper, M. L., and P. R. Gully. “Viral Hepatitis: Know Your D, E, F and Gs.” Canadian Medical Association Journal (1997): 1735.
4. American Liver Foundation. 1425 Pompton Ave., Cedar Grove, NJ 07009. (800) 223-0179. <http://www.liverfoundation.org>.
5. King, J. W. Bug Bytes. Louisiana State University Medical Center <http://www.ccm.lsumc.edu/bugbytes>.

1617 Total 1 Gün

Bu yazıyı beğendiniz mi?

5 / 5. 2

Posted in HEPATİT
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,