Mic 3-GRAM NEGATİF ENTERİK BAKTERİLERİN BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ

image_pdfimage_print

  1. Ayırıcı BY de şüpheli üreme OX – ise enterobacteriaceae olabilir. 
    1. Hareket BY ek,
    1. TSİ ek ( fenol kırmızısı pH ayracıdır, ferrik amonyum sülfat H2S ayracıdır)
    1. LİA ek ( Lizin Arginin İron)
      1. Glikoz,
      1. Lizin,
      1. Kükürt,
      1. H2S ayracı ( ferrik amonyum sülfat),
      1. pH ayracı (Brom Krezol Blue)
        1. glikozu parçalarsa dip sarı olur,
        1. Lizin DEK varsa  ( cadaverin) alkali reax bağlı dip mor olur,
        1. Lizin DEAMİNAZ varsa bu morluk sadece oksijen alan yerde yüzeyde olur,
        1. H2S yaparsa siyahlaşır.
    1. İNDOL by: içinde triptofan var triptofan kullanan bakteriler bunu indol e çevirirler içine KOVAKS yada ERLİCH ayracı damlatılınca kırmızı olur INDOL + denir.
    1. CLARK LUBS by: bakteri clark lubs sıvı by ekilir.
      1. METİL RED TESTİ: Daha sonra burdan bir miktar alınır üzerine METİL KIRMIZISI damlatılır. Bakteri glikozdan asit yaptıysa metil kırmızısı damatılınca kırmızı kalır. MR+
      1. VOGES PROKAUSER TESTİ: Birmiktar by üzerine de alfa naftol ve KOH damlatılır. Glikozdan asetolin yaptıysa kırmızı olur. VP+ denir.
    1. SİMMONS SİTRAT by bakterinin tek karbon kaynağı olarak sitratı kullanıp kullanmadığına bakar. Kullanıyorsa ortam asitleşir. Bromtimol mavisi damlatılınca Prusya mavisi olur.  Yada besiyeri mavileşir.
    1. KRİSTENSEN ÜRE by: 24- 48 saat 35C  bakteri üreyi parçalıyormu diye bakılır. Fenol kırmızısı ayracı kullanır üre parçalanırsa sarı BY kırmızı ya döner.
    1. GRAM NEGATİF ENTERİK BAKTERİLERİN KARBONHİDRATLARA ETKİLERİ
      1. GLİKOZ a etkileri: enterobacteriaceae ailesinin tümü FLİKOZU FERMENTE eder. Fakat hepsi gaz yapmaz. Glukozdan gaz oluşumu TSİ de görülür yada DURHAM tüpü ile görülür. Glukoz fermentasyon buyyonuna ekim yapılıp durham tüpü ters kapatılır gaz yaparsa tüpte birikir.
      1. LAKTOZ a etki: bakterinin laktoza etkisi McConkey, ENDO ve EMB besiyerlerine ekimle anlaşılır. LAKTOZ + bakteriler renkli LAKTOZ – bakteriler renksiz koloniler yaparlar.
      1. DİĞER KHlara etki için ( sukroz, arabinoz, myoinozitol, malonat, xiloz, ramnoz vb.) aramak için fermentasyon BY hazırlanır. PEPTON+ bu KH lardan biri + pH ayracı konur. Ortam asitlenirse renk değişir. Bu KH dan gaz yapıp yapmadığı da durham tüpü kapatılarak bakılır.
    1. LAO ( LİZİN ARGİNİN ORNİTİN) by: bakteride Lizin Arginin Ornitin dekarboksilaz varmı diye bakılır. Bu AA katıldığı by + pH ayracı konur. Ekildikten sonra üzeri mineral yağ ile kapatılarak java ile teması kesilir. GL fermente eden bakteri asit oluşturur, eğer asit ortamda bakteri bu AA leri DEK ediyorsa ortam alkaliye döner. Bu işlemi görmek için MOLLER DEKARBOKSİLAZ BAZ BESİYERİ kullanılır. By ne bu AA den biri eklenir, ekim yapılır, sarı renk oluşursa (gl ferm sonucu asit) her gün renk kontrolü yapılırbakteride DEK az varsa sarı renk kırmızı – mor renge döner.
    1. DNAz: bakteride DNAz varsa ortamdaki DNA yı parçalar ve oligonükleotidler oluşur. DNA lı plak BY e çizgi ekim yapılır, DNAz varsa çizgi şeklinde presipitasyon bandı oluşur. İndikatör olarak toludin mavisi kullanılırsa DNAz + bakterrilerin etrafıdna parlak pembe bir hat oluşur.
    1. FENİL ALANİN DEAMİNAZ testi fenilalanini deamine ediyorsa ürer ve keto fenil prüvik asit oluşur, ferro klorik asit ile yeşil renk verir. PROTEUS PROVİDENCİA VE MORGANELLA da var. Diğer enterobakterlerde yok. PPM +
    1. KCN testi: potasyum siyanür testi. Potsayum siyanür KCN bir sitokrom oksidaz inhibitörüdür ve anaerobik solunumu önler. Enterobacteriaceae ler fakültatif anaerob olduklarındana KCN den etkilenmezler. KCN de üreme enterobacteriaceae leri non fermentatif ( aerob) bakterilerden ayırmada kullanılır. ( bazı nair aeroblar flavoprotein kullandıklarından KCN den etkilenmezler.
    1. ONPG testi (ORTO NİTRO PARA BETA D GALAKTOZİDAZ) : laktoz bakteri içine permeaz ile girer bakteriler laktozu beta galaktozidaz la parçalarlar:

laktoz ——-permeaz—- laktoz——>betagalaktozidaz—–>glikoz+galaktoz. Her iki enzimde indüklenebilir. Bu iki enzimi ( permeaz ve beta galaktozidaz) taşımayan bakteriler LAKTOZ NEGATİF tir. Zamanla oluşan mutantlar laktoz + olabilirler ( geç laktoz pozitif bakteriler). ONPG bu tür geç laktoz pozitif olan beta galaktozidaz + bakterilerin ayrımında kullanılır.  Laktoz içeren bir BY de üreyen koloni alınır, süspansiyon yapılır, içine tolüen atılır, bu Beta galaktozidazı ortaya çıkarır, üstüne ONPG damlatılıretüve konur, 1. 8. Ve 18. Saatlerde bakılır sararırsa ONPG …. Saatte + dir denir. ONPG hücre içine girmek için permeaz gerektirmez.

ONPG–>betagalaktozidaz->galaktoz+ orto nitro fenol e ayrılır ortonitrofenol sarı rengi verir.

  1. NİTRATLARIN NİTRİTLERE ÇEVRİLMESİ: bütün enterobacteriaceaeler nitratları nitritlere çevirirler( erwinia hariç).
    1. PYER testi: PROLİDON NAFTİLAMİD hidrolizi esas alınarak ENTEROBACTERİACEAE VE STREPTOKOKLARIN ayrımında kullanılır. KOLİ, HAFNİA, PROTEUS, SS, AEROMONAS, VİBRİO PYR- DİR, CİTROBACTER, EİKENELLA, KLESİELLA, YERSİNİA PYR + DİR.
78 Total 1 Gün

Bu yazıyı beğendiniz mi?

5 / 5. 1

Posted in MİKROBİYOLOJİ
Tags: , , , , ,