VİBRİONACEAE AİLESİ
- Vibrio
- Colera,
- Parahemoliticus,
- Aeromonas hidrofila,
- Plesidomonas shigelloides,
Vibrio Colera OX+ KAT+ İND+ İNDOL + + +/- +
Kolera ve enterit yapar bir ucu flagellalı kıvrık çomakcık dır çok hareketlidir. Kapsülsüzdür, gram – boyanırsulu fuksinle pembe boyanır, alkali ortamda pH9 çok iyi ürer, ( ayrımda kullanılır),
Glikoz, maltoz, sukroz ve mannitolden asit yapar, indol + oxidaz+ katalaz+ MR+, citrat+, VP dfeğişik, Lizin ornitin DEK + TSİ Alkali / alkali/ gaz- / H2S- dir. Alkali peptonlu suda çok iyi ürer, buradan 8 saat sonra yapılacak pasajlarda saf olark elde edilir. TCBS sarı-yeşil, MANSUR gri, ARONSON saydam kırmızı koloni yapar. Vibrio colera Mc conkey de üremez, alkali jelozda mavi refle veren saydam koloniler yapar. Vibrio colera nın iyi bir antijenik yapış ıvardır, anti serumla tanı konur. ABC ( AB: OGAWA, AC: İNABA, ABC HİKOŞİMA).
TANI: 1- karanlık sahada hareket, 2- alkali peptonlu su ( 4 saat ) burdan 1 damla süspansiyon alınıp kolera poli O ile karıştırılır, karanlık sahada bakılır 3 lü 4 lü guruplar ve büyüyen agglutinasyon kümesi görülmesi + . 3- ipçik reaksiyonu : kolera süspansiyonu %0.5 deoksikolat süspansiyonu ile karıştırılıp kaldırılınca uzayan ipçik görülmesi + v. Colera. Floresan antikor ile boyama ile de v. Colera görülebilir. V. colera karbonhidratlardan asit yapar gaz yapmaz. Laktoz 3 günden sonra + dir. Geç +.
v. colera nın 2 biyotipi var
* V. Colera biotip eltor,
* V. Colera biotip colera, birbirinden ayırmak için :
1- Hemoliz deneyi: koloni süspansiyonu + %5 koyun eritrositi 37 C 24 saat ELTOR hemoliz yapmaz.
2-direk hemagg testi: bakteri süspansiyonu+ tavuk veya koyun eritrositleri ile lam agg bakılır agg+ ise ELTOR, agg olmazsa diğerleri.
3-Polimiksin B duyarlılığı ELTOR POL B DİRENÇLİ / COLERA POL B DUYARLI
VİBRİO ANTİJENİK YAPISI
Vibriolar O antijenine göre guruplara ayrılır ( ELTOR dahil) 3 farklı O antijeni var (ABC) A antijeni ortak, B ve C ye göre ayrılırlar. Lam agg yapılır: Buna göre V. Colera kökenleri: AB OGAWA, AC İNABA, ABC HİKOJİMA ör: V. Colera biotip eltor suptip inaba gibi.
VİBRİO PARAHEMOLİTİCUS
Deniz ürünleri ile bulaşan diare etkenidir. Çiğ beslenenlerde daha çok görülür. 5-90 saat inkübasyon süresinden sonra karın ağrısı, hafif ateş, sulu mukoid dışkılama, nadiren kanlı ishal, görülür. V.Parahemoliticus un coleradan farklı olarak çok sayıda yan kirpikciği vardır. %3 NaCl içeren besiyerinde ve alkali besi yerinde ürer. V. Parahemoliticus HALOFİL dir üremesi için besiyerinde en az %2 NaCl olmalıdır. %7 Nacl + %1 glikoz içeren BY çoğaltıcı olarka kullanılır. Sucroz – dir TCBS de V.colera sarı, Parahemoliticus yeşil mavi ürer. TSİ üst kırmızı alt sarı gaz- H2S – veya geç + dir. Hiç NaCl içermeyen BY de üremez %2-7 naCl de iyi ürer. V. Colera Sucroz + , V. Parahemoliticus sucroz – dir. Lizin DEK + VP – Ureaz- dir. Tüm Vibrionaceae ailesi 43 C de ürer. Ve vibrioların hepsi Lizin + Arginin – Ornitin + Lipaz+ dir.
KANAGAWA FENOMENİ: enteropatojen V. Parahemoliticusların kanlı BY de hemoliz yapmasıdır .( hemoliz + patojen- hemoliz – patojen değil). Çünkü enteropatojen V.parahemoliticus lar termostabil hemolizin yaparlar.