LEGİONELLA
Legionella pneumophila, “Legionnaire’s disease” (Lejyoner hastalığı) adı verilen ve ciddi bir pnömoni ye (zatürre) neden olan hareketli , polimorf, ipliksi, kapsülsüz, gram negatif, güç boyanan basil. Giemsa veya gimenez ile daha iyi boyanır. su depolarında alglerin içinde yaşar, ürer. Legionella, genellikle aerosol şeklinde (su damlacıkları içinde) havaya karıştığında insana bulaşır. Bu, genellikle sıcak su sistemleri, duşlar, havuzlar, klimalar ve su buharı sistemleri gibi insan yapımı su kaynaklarından kaynaklanır. Makrolid ve florokinonlara hassastır. Kültürde:
- Kanlı ve bira mayalı BY
- İzovitalli BY de,
- Feely gorman BY de,
- Charcoal yeast agar da daha iyi ürer.
Balgam, trakeal aspirat, plevral effüzyon %3 CO2 li 37 C de ekilir, 3-5 günde ürer. Üretimi zordur bu BY de toplu iğne başı gibi ürer. İdentifikasyon için buradan İF ile boyama yapılabilir. Legionella pneumonia tanısı için idrar, balgam yada serumdaki antijenler ELİSA-LATEX ile saptanabilir. Ayrıca bronş yıkama sıvısında PCR ile RNA bakılabilir.
Ponciak hastalığı: Legionella pneumonia neden olduğu ateş ile seyreden ancak pneumoni olmayan klinik durum. Serumda IFA ile tanı konur. 1/128 üzeri 2 hafta sonra titre dahada artar ise tanı konur.