E. Coli’nin Antijenik Yapısı
- O gurup antijeni: Somatik antijen, Polisakkarit yapıda ısıya dayanıklı 170 antijenik O Aj var. Salmonella Şigella, Providencia, ile E. Coli O antijenleri X reaksiyon verir.
- H antijeni: Kirpik antijenidir. Protein yapıda ısıya, alkole, aside dayanıksızdır. Formole dayanıklıdır. 56 H antijeni var.
- K antijeni: kapsül antijenidir. Polisakkarit yapıdadır. 80 K antijeni vardır.
- K antikeni var ise O ile Agg olmaz( kapsül var),
- K Aj 100- 120 C ısıtılır ise ortadan kalkar
- K Aj nin A, B, L tipleri vardır. Patojeniteyle ilgilidir. Özellikle B Kapsül antijeni patojenite ile yakından ilgilidir. Bunun için K Aj leri kullanılıyor yani B1 yerine K56, B2 yerine K26 gibi …
- E. Coli sınıflandırılması şöyle yazılıyor. O18: K1: H17 gibi
Dışkıda Patojen E. Coli Serogrup Araştırması
- Koleraform ishal, kolit, hemorajik ishaller salmonella – şigella değişe COLİ serogrupları aranmalıdır.
- Bunlar ayırıcı besiyerinde üreyebilirleraynı anda yapılan kanlı agarda araştırılırlar. Serolojik inceleme ayrı ayrı en az 10 koloni alınarak incelenmelidir. Koloniler K ve O antijenleri bakımından incelenir.
- Coli H Aj araştırmasının pratik değeri yoktur.
- Araştırma E. COLİ Poli O-K ile yapılır.
- %75 agg olan koloniler olumlu kabul edilir yani polivalan OK E. Coli serumundaki serogruplardan birine dahil. Bu kültürlerden yatık jeloza tek koloni ekimi yapılır.
- K Antijeni: üreyen saf kolonide monovalan OK ile K antijeni aranır. Koloninin agg vermiş olduğu poli OK serumda bulunan monovalan OK serumlarıyla ayrı ayrı lam agg yapılarak K antijeni tespit edilir. K antijeni 100 derecede 2 saatte kaybolur.
- O Antijeni: üreyen saf kültürün süspansiyonu yapılıp 100 derecede 2 saat enkübe edilerek K antijeni ortadan kaldırılır. E koli O antijei ile lam agg yapılarak O antijeni aranır.
Ayrıca barsakta üreyen patojen E. Coli suşları gerek direk dışkıdan gerekse saf kültürden yada koloniden yapılan preparatın Floresan antiklorla boyanması yoluyla da aranabilriler.
Ayrıca ELİSA yöntemiyle toksin aranabilir, hibridizasyonla toksin kodlayan DNA aranabilir.
Entero Patojen E. Coli (EPEC): hücreye yapışma özelliği ile de tanınabilir. İncelenecek E. Coli suşunun Tip 1 pili inhibisyonu için D-Mannozlu triptik soy buyyonda üretimi yapılır. Buradan bakteri alınıp HELA hücre kültürü ile karşılaştırılır. %40 dan fazla hücre yapışması varsa EPEC.
87 Total 3 Gün