SALMONELLA ANTİJENİK YAPISI: salmonellalar O antijei ile guruplara H antijei ile serovarlara ayrılırlar.
GRUP: O somatik antijei hücre duvarının LPS inin PS kısmı O antijenidir.
O antijeni ısıya, aside, alkole dirençli, Formaldehit e dirençsizdir. OAj1, OAj2, OAj3, ….. OAj60… diye sınıflanır. Salmonella O antijeni E. Coli, Citrobacter, Shigella, Proteus ile X reraksiyon verebilir.
SEROVAR: Hkirpik antijenidir. Protein yapıdadır. H antijeni ısıya, asite, alkole, proteolitik etkilere dayanıksızdır, formaldehite dayanıklıdır. H antijeninin bir kısmı salmonellalara özgüdür ( spesifik) ve değişmez. ( FAZ 1 Antijen) a, b,c, … z,z1, z2, z3, … diye sınıflanır. H antijenlerinin bir kısmı üreme sırasında değişerek yerine yeni antijenler belirir. Bunlar birçok salmonellalarda bulunabilir. Bunlara NON SPESİFİK FAZ 2 Aj ler denir.
Vİ antijeni: O somatik antijeinin üstünde glikolipid yapısında ki antijendir ancak tüm salmonellalarda bulunmaz. S. Tifi, S. Paratifi, S. Hirschfeldii, Bazı Escherisia bazı Citrobakterlerde Vi antijeni bulunur. Vi var ise O ile Agg önlenir. Vi 60 C de 1 saat ısıtılarak ekarte edilir.
M antijeni : S. Scotmulleri kökenlerinin bazılarında M polisakkarit Antijeni bulunur. M antijeni de O Aj ile agg önler. M antijei 100 C de 2,5 saat ısıtılarak ekarte edilebilir.
FİMBRİA ANTİJENİ: salmonellaların fimbria antijenleri vardır. Antifimbrial antikorlar ile agg olurs O, H ve Vi Aj ile agg önlerler. Bağışık serumda antifimbrial antikorların absorbsyonla uzaklaştırılması gerekir.
SALMONELLA SEROLOJİK TANISI
- İnsanda ptojen salmonellaların büyük kısmı A-G gurubundandır.
- A – PARATİFİ A
- B – SCOTMULLERİ – TİPHİMURİUM
- C – COLERASUİS –
- C1 – HİRSCHFERDİ
- D – TİFİ
- O Aj aramak için lam agg yapılır,
- H Aj aramak için tüp agg yapılır,
- Bakt süsp + poly O ( A-E)—–àagg var ( bakt süsp büyük olasılıkla salmonella
- —–àagg yok ( tifi veya hirschferdii olabilir à Vi var.. Vi aj ile agg varsa salmonelladır …naapalım …bakteri süspansiyonunu 60C de 1 saat ısıtalım Vi aj ortadan kalkar tekrar bakarız.
- —àagg var.. grup A anti O , grup B anti O , grup C anti O …..hangi gurupta agg olduğunu buluruz.
- Eğer poly O ile agg yoksa tifi veya hirschfeldii olabilir. Anti Vi ile agg varsa Vi var. 60 C de 1 saat ısıt sonra ANTİ D ( TİFİ) ve ANTİ C1 ( HİRSCHFERDİİ) ile agg varmı bak..yoksa CİTROBACTER ( Vİ +)
- —–àagg yok ( tifi veya hirschferdii olabilir à Vi var.. Vi aj ile agg varsa salmonelladır …naapalım …bakteri süspansiyonunu 60C de 1 saat ısıtalım Vi aj ortadan kalkar tekrar bakarız.
- Poly O ( A- E) – negatif ise
- ( F- G- H – ….. ) Olabilir bunlara ait anti serumlar ile tekrar bakılabilir.
- O antiserumlar ile gurubu belirlenen bakteri bu kez H Aj için incelenir. ( tüp agg). Bakterinin formalinize süspansiyonu H Aj olarak kullanılır.
- Hareketli bakterinin bir gecelik buyyon kültürüne % 0.06 formalin 1/1 oranında katılır. Oda ısısında 1 saat bekletilir ve H Aj olarak kullnılır.
- Vi Aj saptamak için canlı bakteri süspansiyonu kullanılır. Opak kolonilerden ( Vi Aj boldur) alınan örnekler ile süspansiyon hazırlanır. Tüplere Vi antiserumu SF ile 0,2 ml lik çift sulandırımı yapılır. Üzerine 0,2 ml canlı bakteri süspansiyonu katılır, 2 saat 37 C de 1 gece buzdolabında beklletildikten sonra agg varmı diye bakılır.