Akut Hepatit B tedavisi
Akut Hepatit B hastalığının ilk haftalarına tedavi verilmez. ilk haftalardan sonra kronikleşme bulguları başlarsa antiviral tedavi başlanır. Tedavide amaç kronikleşmenin engellenmesidir. Akut hepatit B enfeksiyonunun bu ilk döneminde semptomlar ve şikayetlerin tedavisi yapılır. Komplikasyon gelişmediği sürece akut Hepatit B birkaç ay içinde kendiliğinden iyileşir.
Kronik hepatit B tedavisi
Kronik Hepatit B yakından izlenmeli ve tedavi edilmelidir. Kronik Hepatit B tedavisinde kullanılan ilaçlar hastalığın ilerlemesini yavaşlatan, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri gelişmesini engellemeye çalışan ilaçlardır. Bu ilaçlar virüsün aktivitesini yavaşlatarak etki etmeye çalışır. Nadiren bu tedaviler ile tam şifa sağlanabilmektedir ancak virüsü tamamen öldürerek tam bir şifa sağlayan kesin bir tedavi şekli henüz yoktur. Kronik Hepatit B tedavisinde interferon, pegile interferon ve nükleozid nükleotid analogları kullanılmaktadır.
- İnterferon alfa 2b,
- Pegile interferon,
- Lamivudine,
- Adefovir,
- Entecavir,
- Telbivudine,
- Tenofovir Kronik hepatit B tedavisinde kullanılan ana ilaçlardır.
Kronik Hepatit B hastalarının dikkat etmesi gerekenler:
Kronik hepatit b hastalığında karaciğerde kronik iltihap vardır. Karaciğer sürekli enfeksiyonla mücadele eder. Kronik hepatit B alevlenmelerle ( aktivasyon ) seyreden bir hastalıktır. Hepatit alevlenmeleri aylar sürer ve karaciğerde fibrozis ile sonuçlanır. bu aktivasyonlar sonucu yıllar sonra karaciğer dokusu bozulur ve karaciğer yetmezliği, siroz, karaciğer kanseri tablosu ortaya çıkar. Her enfeksiyon ve toksik madde karaciğerin harabiyetini arttırır. Virüsün aktivasyonunu ve hastalığın hızla ilerlemesine yol açar. Özellikle
- Alkol,
- Sigara,
- Hazır gıdalar içinde bulunan koruyucu maddeler,
- Karaciğer için toksik ilaçlar,
- Baharat,
- Küflü gıdalar,
- Diğer hepatit enfeksiyonları,
- Bitkisel ilaçlar karaciğerdeki hasarı arttırıp hastalığı hızlandırabilirler.
Hepatit B virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla hastaların yapması gerekenler:
- Aile bireylerinin test edilerek aşılanması,
- Doktorunuz, diş hekiminiz ve her tür tıbbi girişimden önce Hepatit B hastası olduğunuzu belirtiniz,
- Cinsel eşinize ve partnerinize Hepatit B taşıdığınızı belirtin ve aşılanmasını sağlayın,
- Kronik Hepatit B taşıyan çocukları yuva ve kreşlere göndermeden önce durumu yöneticiye bildirin ve kişilerin aşılanmasını sağlayın,
- Gebe iseniz mutlaka Hepatit B testlerinizi yaptırın,
- Hepatit B taşıyıcı ve çocuk sahibi olmak istiyorsanız bunu doktorunuza söyleyiniz, doğum sonrası çocuğun aşı ve serumla korunmasını sağlayınız,
- Hepatit B taşıyıcısı iseniz kan ve organ bağışı yapmayınız,
- Kronik Hepatit B hastası iseniz tedavinizi aksatmayınız.
Referanslar:
1. JH Hoofnagle, E Doo, TJ Liang, and others. Management of hepatitis B: summary of a clinical research workshop. Hepatology 45: 1056-1075. 2007.
2. AS Lok and BJ McMahon. Chronic hepatitis B. Hepatology 45: 507-539. 2007.
3. European Association for the Study of the Liver. EASL clinical practice guidelines: management of chronic hepatitis B. Journal of Hepatology 50(2): 227-242. February 2009.
4. JL Dienstag. Hepatitis B virus infection. New England Journal of Medicine 359: 1486-1500. 2008
5. World Health Organization. Hepatitis C. Fact sheet N°164. Revised October 2000. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/. Accessed March 5, 2009.