ANTİBİYOTİK KULLANIMININ KONTROLÜ TALİMATI
1- AMAÇ
Antibiyotiklerin gereksiz ve uygunsuz kullanımını önleyerek; antibiyotiklere direnç gelişimini, süperenfeksiyonları, istenmeyen yan etkileri ve gereksiz ekonomik kaybı en aza indirmektir.
2- KAPSAM
Bu prosedür hastanedeki tüm tanı, tedavi ve bakım uygulamaları yapan birimleri kapsar.
3-SORUMLULAR
Bu prosedürün uygulanmasından cerrahi profilaksi yapan ve antibiyotik kullanan tüm birimler, Antibiyotik Kontrol Ekibi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi sorumludur.
4- UYGULAMA
- Hastanemizde antibiyotik kullanım ilkeleri ve doğru antibiyotik kullanımı Antibiyotik Kontrol Ekibi tarafından
- Hastane eczanesi aylık olarak antibiyotik tüketim miktarlarını Antibiyotik Kontrol Ekibine Antibiyotik Kontrol Ekibi izlem sonuçlarına göre gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyet planlar ve uygular.
- Antibiyotik Kontrol Ekibi hastanemiz antibiyotik direnç paternine göre bazı antibiyotiklerin kullanımını sınırlayabilir veya tercihen kullanımlarını önerebilir.
- Antibiyotik duyarlılık test sonuçları “Kısıtlı antibiyotik duyarlılık testi raporlama sistemi” kullanılarak kliniklere
- Antibiyotik Kontrol Ekibi hastanede kullanılan cerrahi profilaktik antibiyotikleri ve doğru kullanım oranlarını
- Cerrahi profilaktik antibiyotik doğru kullanım oranları ve profilakside saptanan eksiklikler üç ayda bir cerrahi birimlerde çalışan hekimlere ve yönetime raporlanır.
- Operasyon öncesi profilaktik antibiyotik kullanımı konusunda ‘Cerrahi Birimlerde Antibiyotik Profilaksisi’ talimatına uygun hareket
- Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı (EHU) imzası gerektiren antibiyotikler için enfeksiyon hastalıkları uzmanından konsültasyon istenerek onay alınmalıdır.
- Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından hastane enfeksiyonu etkenleri ve antibiyotik direnç oranları üç ayda bir ilgili birimlere
- Enfeksiyon düşünülen her hastadan antibiyotik başlamadan önce kültür-antibiyogram yapılması için uygun örnek alınmalıdır.
- Klinik, laboratuvar (lökositoz, CRP, sedimentasyon artışı ) ve radyolojik bulgular telkin ediyorsa hasta enfeksiyon açısından değerlendirilmeli, her ateş yüksekliğinde enfeksiyon düşünülerek antibiyotik başlanmamalıdır.
- Kültürde üretilen bakterinin etken ya da kolonize olduğuna hastanın klinik ve laboratuvar bulguları eşliğinde karar verilmeli, etken olduğu düşünülüyorsa antibiyotik başlanmalıdır.
- Toplum kökenli ve hastane kökenli pnömonilerde Toraks Derneğinin rehberleri doğrultusunda ve hastanemizin mikrobiyolojik florası ile antibiyotik direnç paternleri göz önüne alınarak ampirik antibiyoterapi başlanmalıdır.
135 Total 1 Gün
Bu yazıyı beğendiniz mi?
/ 5.
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Thanks for your feedback!